Morgen begin ik wel weer opnieuw

Is dit iets wat jij gaat zeggen vandaag? Begin je morgen wel weer opnieuw? Heb je bijvoorbeeld een feestje waardoor het even niet uitkomt om op je eten te letten? Is het even te lastig om gezond te eten?

Of ga je het misschien onverwachts verpesten? Heb je wel de goede voornemens om dit weekend gezond te eten maar ben je bang voor een terugval? Ben je bang om toch toe te geven aan de verleidingen? Zoals al vaker is gebeurd? Ga je ondanks je goede voornemens straks alsnog zeggen:

“Morgen begin ik wel weer opnieuw”

Hoe vaak heb je het eigenlijk al gezegd of gedacht? Als je een schatting moet maken? Ik ben wel benieuwd!

Ik heb het namelijk wel een stuk of 10.000 keer gedacht. Op zn minst. Iedere keer als ik te veel at baalde ik. Iedere keer als ik ongezonde dingen at dacht ik “shit, ik heb het verpest”.

En tja, als je het dan toch al hebt verpest, kun je beter doorgaan met lekker eten en de volgende dag opnieuw beginnen niet waar? Of maandag opnieuw beginnen. Dat is nog beter want dan kun je het hele weekend allemaal dingen eten die je lekker vind maar eigenlijk niet mogen.

Restricties

“Morgen begin ik wel weer opnieuw”

Het is een gedachte die heel veel mensen hebben die willen afvallen. Want hoe willen de meesten afvallen?

Door hunzelf al het lekkers te ontzeggen. Door streng te zijn. Door nu echt gezond te eten en zich te houden aan een plan waar niet van af geweken mag worden.

En het is dus super logisch dat je je schuldig voelt na het eten van iets wat verboden was. ‘Kut’ denk je dan. “Waarom heb ik die discipline niet?”

Maar lekker vind je het ook. Het mag niet, maar toch geniet je even van dat moment. Dat moment dat je niet meer zo streng bent voor jezelf. Dat moment waarop je weer even kunt eten wat je wilt. Het is fijn om die regels overboord te gooien. En om jezelf niet zo schuldig te voelen zeg je dan ook:

“Morgen begin ik wel weer opnieuw”

Het cirkeltje

Zie je wat hier gebeurd?

Je legt jezelf veel te strenge regels op die je nooit kunt volhouden. Vroeg of laat verbreek je je eigen regels en ga je los. Om jezelf minder kut te voelen zeg je tegen jezelf dat je morgen opnieuw begint. En de volgende dag leg je jezelf weer die strenge regels op.

Kortom: je draait in een cirkel. En de enige manier om uit die cirkel te komen is door jezelf die strenge regels niet meer op te leggen.

En dat is eng. Ik weet het. Die regels geven je juist een houvast. Een manier om te peilen of je het goed doet. Maar het is de enige manier om straks niet meer te hoeven zeggen:

“Morgen begin ik wel weer opnieuw”


Misschien vind je dit ook leuk:

Wil je een gezonde relatie met eten?

Klaar met die eeuwige strijd rondom eten? Klaar met die schuldgevoelens als je wat lekkers eet? Klaar met die alles-of-niets mentaliteit?

Dan is dit gratis E-book voor jou!