Stress is ongezonder dan een aardappel

Huh wat? Waar gaat dit nou weer over?!

Nou: dit gaat over stressen met betrekking tot gezond eten.

Want wat is nou gezond? Pietje zegt dat je geen zuivel en dierlijke producten moet eten en Jantje zegt precies het tegenovergestelde. Beiden komen met wetenschappelijk onderbouwd onderzoek aan. Hellup, wat nu?! Wie heeft er nou gelijk?

Wat is nu nog gezond?

Ik heb hier zelf jarenlang mee geworsteld. Hoe meer ik me verdiepte in gezonde voeding, hoe meer tegenstrijdigheden ik tegenkwam. Op een gegeven moment wist ik echt niet meer wat er nu wel en niet gezond was.

Weet je wat me dat opleverde? Stress. Stress rondom eten. Ik wilde gezond eten. Was daarin enorm perfectionistisch. ⠀

Las ik dat een aardappel niet gezond was omdat we dat in de oertijd ook niet aten? At ik geen aardappel meer. Ik skipte op een gegeven moment van alles: zuivel, gluten, rijst, vlees en fruit (jaaaaa zelfs fruit, want die bloedsuikerspiegel.. nou die moet je zo stabiel mogelijk houden hoor. Anders ga je dood. Ofzo).

Wat schiet je er mee op?

Uiteindelijk schiet je er geen fuck mee op. Echt helemaal niets. Voelde ik me gezonder? Hell no! Echt niet! Het enige wat het me heeft opgeleverd is stress en een ongezonde relatie met eten.

Inmiddels eet ik weer ‘gewoon’. Ik eet niet meer glutenvrij. Ontbijt met kwark. Ik eet 2 stukken fruit per dag. Eet mn groentjes. En ik voel me hartstikke goed en gezond. Wat de wetenschap er ook van vindt.

Maar als er 1 ding is waar de wetenschap het WEL over eens is, is dat stress ongezond is.

Dus kap met stressen over gezond eten. Eet waar JIJ je goed bij voelt. Niet waar je buurvrouw zich goed bij voelt. ⠀⠀

En laat los. Laat de restricties los. Laat het perfect gezond willen eten los. En geniet. ⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀

Liefs,⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀

Vera


Misschien vind je dit ook leuk: